SOFROLOGIE

Fysieke & mentale weerbaarheid       

De term ‘Sofrologie’ is afgeleid van 3 Griekse stamwoorden: SOS harmonie, evenwicht, PHREN bewustzijn, LOGOS wetenschap, leer

Sofrologie is een bewustwordingsmethode en beoogt ontspanning door het oefenen van ademhalingstechnieken en het aannemen van bepaalde houdingen. Door training brengen we onszelf in een staat van relaxatie. Deze rustige alertheid maakt je heel erg bewust van wat je beleeft, wat je ervaart, wat je voelt en wat je denkt. Je wordt geconfronteerd met je valkuilen en vaste patronen. Door deze geleidelijk aan te veranderen, verbetert de kwaliteit van je leven. Bereik je dit diepere bewustzijn, dan ben je beter in staat om je angsten los te laten, je gedrag, je denken te beïnvloeden en spanningen te verlichten. Sofrologie: een wetenschap, een kunst en een levensfilosofie.

Regie op je stressniveau, neuroplasticiteit.

Wat gebeurt er als je blijft onderdrukken wat werkelijk goed voor je is, wat als je niet kiest voor wat het beste voor jou is? Stresshormonen worden geactiveerd als adrenaline en cortisol. Je ademhaling gaat sneller, je hartslag gaat omhoog, je spierspanning neemt toe. Klaar om te vluchten of te vechten. Leer hoe jij je zelfhelend vermogen kan activeren en hierdoor je immuniteit kan herstellen. Op je werk heb je weinig invloed op gebeurtenissen die op je af komen vanuit je omgeving. Je hebt al helemaal geen invloed op je erfelijke belasting. Je hebt alleen invloed op jouw gedachten en gevoelens waarmee je de wereld waarneemt. Het brein is plastisch, oftewel beïnvloedbaar. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat het brein zich gedurende de levensduur ontwikkelt en aanpast. Iedereen heeft bij de geboorte een ongeveer gelijk brein, maar gedurende het leven past het brein en haar ontwikkeling zich aan op basis van het leven en de ervaringen. Dit noemen we ‘neuroplasticiteit’.  Door middel van neuroplasticiteit kunnen we onze hersenen beïnvloeden en aanpassen om overbelasting door stressfactoren te voorkomen.

Rust vinden in een drukke wereld

Burn out, perfectionisme, angst: Overkomt het jou dat als je je angstig voelt, je ademhaling zwaar wordt, je hartslag toeneemt en je overmatig zweet? Of vind je het misschien moeilijk om je op iets anders te concentreren dan op de oorzaak van je angst? Wij kunnen zelfs verslaafd raken aan angst en overprikkeling, dat wil zeggen aan de chemische stoffen die daardoor vrijkomen. Een adrenaline stoot wordt gemakkelijk opgevat als vitaliteit. Het verschil is echter dat vitaliteit genezend werkt, terwijl stresshormonen in je lichaam kunnen leiden tot een burnout en schade aan organen en weefsels, inclusief de hersenen. Zeker in tijden van verandering is het vinden van houvast en aandacht in jezelf belangrijk.

Sofrologie heeft een positieve invloed op allerlei psychische en psychosomatische klachten. Denk hierbij aan spanningsgerelateerde maag- en darmklachten, hoofdpijn, rugklachten. Op psychisch vlak kan sofrologie helpen bij stress, (faal)angst, paniek, hyperventilatie, solk,  ea klachten. Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) zijn klachten die langer dan enkele weken duren en die niet goed te verklaren zijn. Bij onderzoek is er geen ziekte of lichamelijke oorzaak voor deze klachten te vinden.

Caycediaanse sofrologie: is een methode die in 1960 door neuropsychiater Alfonso Caycedo werd geïntroduceerd. Caycediaanse’ verwijst naar de grondlegger van de Sofrologie. Sofrologie bestudeert het bewustzijn in harmonie en zijn essentiële waarden. Dagelijks 15 tot 20 min oefenen vergroot je je veerkracht, je weerbaarheid, je concentratie, kortom de kwaliteit van je leven.

Alleen door acceptatie van onze negatieve patronen is het mogelijk om los te laten. Uitgangspunt is dat alle weerstand, alle negativiteit een oorspronkelijk positieve kern bevat.

error: Content is protected !!